Mistä tulevat kaikki kauniit kappaleet? Mistä tulevat kaikki koskettavat sanoitukset? Ja nyt puhun kotimaisista, suomenkielisistä sanoituksista. Kuinka moni pystyy kirjoittamaan jotain niin upeaa? Miten he pystyvät siihen? Kun minulta ei tunnu joskus tulevan ulos lausettakaan, tekstinä. Välillä, kun lukee jotain, kuule upeita sanoituksia, tuntee saavansa inspiraation, pystyvänsä kirjoittamaan jotain kaunista, jotain jota joku voisi kehua ja sanoa: "Onpa kaunista." Mutta sitten kun se ajatuksen yrittää laittaa paperille, se kuullostaa niin lattelta ja kliseiseltä, että sen heittää samantien pois.

Jollain on aivan mieleton kirjoittamisen lahja, ja se toimii koska tahansa tai sitten se toimii yhtäkkiä ja tuottaa jotain kaunista. Esimerkiksi paras ystäväni kirjoittaa aivan upeita riiminriepuja, kuten hän niitä itse nimittää. Yleensä ne iskevät ystäväni kimppuun yllättäen ja sitten saan tektareina toinen toisiaan kauniimpia ja koskettavampia riiminriepuja. Toinen kaverini taas kirjoittaa aivan loistavaa pakinoivaa tekstiä, aivan arkipäivän tapahtumista. Niitä lukiessaan ei voi olla ajattelematta "Osaisinpa minäkin. Edes yhden kerran."

Pidän itseäni kuitenkin suhteellisen hyvänä kirjoittajana. Ainakin mitä  voi kuvitella äikän opettajan antamista aine numeroista ja omasta tyytyväisyydestään aineeseen. Mutta silloin kun lukee jommankumman edellä mainitun tekstejä, miettii että "Osaankohan sittenkään?" Parhaan tekstinpätkät, joita voisi ehkä kutsua joskus runoiksi, joskus jonkun puheen tai aineen aloitukseksi, syntyvät multa parhaiten juuri siinä valveen ja unen rajamailla. Tai ainakin ne omasta mielestäni parhaat. Pitäisi sitten vain varmaan varata sängyn viereen paperia ja kynä, ja kirjoittaa mielessä syntynyt tuotos ylös juuri siinä samalla hetkellä kuuun se on syntynyt. Ja sitten katsoa aamulla, että onko niistä todella mihinkään...? :)